сряда, 14 февруари 2007 г.

Linux команди 3

   ImageMagic е един не много популярен пакет (поне по моите наблюдения). Той е част от стандартната инсталация на по-новите версии на Slackware. ImageMagic е програма, с която се работи от команден ред и служи за работа с изображения. Колкото и странно да звучи това е точно така. В пакета има инструменти за създаване на монтажи, промяна на размера на изображения, сравняване на изображения и други. На страницата на програмата има много подробна документация с множество примери, за това ще напиша само тези, които използвам най-често.

convert -resize 320x240 original.jpg new.jpg

   С тази команда променяте размера на original.jpg. След изпълнението и, файла ще бъде с размер 320 на 240 пиксела. По този начин пропорциите на изображението няма да се променят и то ще бъде намалено или увеличено симетрично, като приоритет има втората стойност, която отговаря на височината (height). Ако държим картинката да стане с размер, точно такъв какъвто сме написали след зададения размер трябва да добавим "!". Командата ще придобие следния вид:

convert -resize 320x240! original.jpg new.jpg

convert е много полезна програма при положение, че поддържате интернет страница, която се намира на отдалечена Linux машина и искате да обработвате картинките без да се налага да ги местите на локалния компютър.
   Ето и един пример за приложение. В някаква директория имате 100 картинки, който са с огромен размер (сега сте ги свалили от фотоапарата или нещо подобно) и искате да ги намалите. Влизате в директорията, където са снимките и пишете:

for image in *
   do
   convert -resize 320x240 "$image" _new_"$image"
done


   Горните четири реда всъщност представляват цикъл, през който ще преминат всички картинки в директорията. Convert ще промени размера на всяка от тях до 320х240, като на новосъздадените ще добави _new_ в началото на името. Ако искате само да промените размера на картинката, без да сменяте името вмето _new_"$image" използвайте просто "$image".
   Друг полезен инструмент от пакета е import. Чрез него можете да снимате десктопа на някоя отдалечена Linux машина с активна графична среда. Командата е следната:

import -window root -display 10.2.1.1:0 -silent ~/shot.png

   Тази команда ще "снима" целия екран (-window root) на компютър с IP адрес 10.2.1.1 и активен дисплей :0 (10.2.1.1:0 (ако машината има само една видео карта обикновено активната X сесия е на дисплей :0)). Опцията -silent няма да позволи на "сниманата" машина да издаде звук, каквото би направила по подразбиране ако не е зададена горната опция. Накрая ще запише направената снимка в home директорията на текущия потребител под името shot.png.

3 коментара:

  1. Хахаха, покажи тоя пост на оперите в залата, че от кога са ме заврънкали да им кажа въпросната команда.. ама като я бях забравил..
    за: import -window root.. иде реч. :)

    ОтговорИзтриване
  2. По тая причина на сървъра вече няма команда import :-P

    ОтговорИзтриване
  3. ImageMagic е мно яко. Мерси за статийката. :)

    ОтговорИзтриване