събота, 23 декември 2006 г.

EXIF и Linux

   Дефиниция: EXIF е стандарт, позволяващ към картинка или аудио файл да бъде добавена допълнителна иформация, отнасяща се за файла и описваща начина и условията при които той е бил създаден, показваща неговия автор както и много други данни.


   Преди време забелязах, че когато си свалям снимките от фотоапарата на PC-то под Linux, EXIF информацията се губи. Това е и една от причините все още да имам Windows на компютъра. Днес реших да намеря решение на проблема и мисля, че стигнах до някакъв резултат.
   Както винаги, ако ми трябва нещо пъро питам Google. Отварям http://google.com/linux и питам за "no exif data available". Още първия резултат води към FAQ секцията на друго гениално Google творение, Picasa. Там на въпрос свързан с EXIF информацията хората са написали (не претендирам за превод 1:1): "Ако вашия апарат използва PTP протокол за прехвърляне на снимките Picasa (според мен не само Picasa) не запазва EXIF информацията от вашия апарат." Там дават и идея как да стане прехвърлянето по начин, който да запази EXIF информацията. Ето какво решение намерих аз:
   Отивате на http://gphoto.org и сваляте gphoto и libgphoto. Разгъвате двата пакета и компилирате. Инсталацията е стандартна:

./configure
make && make install


   След това процедурата е лесна. Закачате апарата към PC-то както всеки друг път и го приведете до режим, в готовност за теглене на снимки (както го правите с всяка друга програма и при всяка друга операционна сиситема). Влизате в директорията, в която искате да изтеглите файловете от апарата и стартирате командата:

gphoto2 -P

с което ще прехвърлите всички файлове от апарата на компютъра си. За пълния списък с опции на gphoto2, стартирайте

gphoto2 --usage

   Написаното по-горе е 100% изпитано и работи със Canon PowerShot A430 и Slackware 11.0.
   За да е пълна картинката на този адрес можете да намерите Add-on за Firefox, чрез който при избиране на Properties на снимка от уеб страница можете да видите нейната EXIF информация.

Няма коментари:

Публикуване на коментар