сряда, 7 октомври 2009 г.

Google Chrome (Chromium) под Linux с Flash Player

Как съм инсталирал самия браузър съм описал тук.
Периодично си обновявам до последна версия като свалям най-новия zip от тук и презаписвам старите файлове в /opt/google/chrome/

Може да се каже, че за сега си върви с темпото на windows-ката версия, въпреки, че още не са го пуснали официално. Днес реших, че е крайно време да си пусна и поддръжка на flash в Google Chrome... иначе ежедневния преглед на любимите сайтове не е същия.

Накратко как става:

В случай, че вече имате инсталиран FireFox има голяма вероятност да ви се намира и флаш плъгин за него. Проверяваме за файла libflashplayer.so с командата:


locate libflashplayer.so


В случай, че върне положителен резултат - намери го някъде по папките всичко е наред. Ако нямаме този файл отиваме на сайта на Adobe и си теглим Adobe Flash Player. Разгъваме архива и от него взимаме въпросния файл.

Тук вече е лесно - в папката, където е инсталиран Google Chrome си правим папка plugins


mkdir /opt/google/chrome/plugins


и копираме файла там


cp libflashplayer.so /opt/google/chrome/plugins/


Последното, което трябва да направим е да стартираме google-chrome с разрешени плъгини, това става с командата:


/opt/google/chrome/google-chrome --enable-plugins %U


В случай, че стартирате браузъра от икона (както би трябвало да бъде), можете да редактирате свойствата така, че да добавите --enable-plugins %U след командата, която стартира браузъра. В В последното KDE ставам с десен бутон върху иконата, Properties, горе на Application и в полето Command се дописва --enable-plugins %U. OK и готово.

Снимка:


8 коментара:

  1. Раздуй как се държи спрямо ФФ, т.е. има ли осезаема разлика? :)

    ОтговорИзтриване
  2. Разкиката е като тази и под уин, доста по-бърз е като работа на интерфейса. като цъкна Ctrl+T и започна да пиша url не ми се налага да го редактирам защото таба се е отворил с 1 секунда закъснение... другото си е очевадното + функсионалност... пишеш url и вече са ти предложени адреси от историята или от web като на реда вече ти е дописан най-посещавания, т.е. варианта
    Ctrl+T
    fi
    Enter
    за секунда ми отваря fishki.net :))

    До скоро пусках ФФ за да си плащам сметките през epay защото кром-а не имаше проблем със сертификатите. След като и тоя проблем се разреши сега съм безгрижен.

    ОтговорИзтриване
  3. Един неоспорим плюс -> по вертикалата предлага доволно място, особено за лаптопа ще пасне.
    На пръв поглед е доста бърз, инсталацията под Убунту беше доволно бърза... само трябваше да си едитна сорс листа.
    Ами мерси за анонса, не знаех, че има линукска версия. :)

    Едно само не ми допада - при вече зареден адрес, като цъкна в адрес бара и ми маркира целия ред, а не да ми сложи курсора там, където цъкна.
    Това доста ми харесва при ФФ, за разлика от Уиндоуската му версия. :) Но е прекалено дребно ... ще поразцъкам, пък ще видим. :)

    ОтговорИзтриване
  4. Като разцъкаш сподели мнение.

    ОтговорИзтриване
  5. Малко не работи Ajax-а.
    Например редактиране на мнение във vBulletin форуми въобще не ми зарежда формата.
    А при публикуване на мнение се мъчи да го пусне 2 пъти и ме валидира.
    Но все паке бета още, би трябвало да ги оправят по-натам...
    Но пространството по вертикалата е чудесно, също и добра бързина въобще.

    ОтговорИзтриване
  6. 1-во Честит Рожден Ден, Симич!!!
    Мисля, че проблема не е в Ajax-a. Все пак всички web приложения на Google го ползват. За сега не съм имал проблем с мейла, календара и документите. Откакто сложих и flash player и Google Analytics е пушка.

    ОтговорИзтриване
  7. Айде да кажа и аз! Под СуСЕ 11.0 върви като пушка и бързината няма нищо общо с ФФ. Според ръчният ми часовник се движи между 3 и 4 пъти по бързо от ФФ! А това не е малко. Някой сертификати не ги опознава добре и на принципа по-добре без връзка, отколкото компрометирана сигурност, предупреждава или направо казва, че такъв сайт не съществува. Все още е бета, все пак. За СуСЕ има възможност за добавяне на репозитори директно в системата обслужваща пакетите (YAST) и да си се ъпдейтва автоматично с останалите пакети. Когато го инсталирах, в рамките на около 2 часа се появиха 3 нови релийза. Ъпдейта на кода върви с пълна пара!!! Това си личи и видимо. С днешният ъпдейт, например тиймовете вече се инсталират автоматично, като при бозата. Под СуСЕ проблема с Флаш и другите плъгин-и не не същесвува, защото системата е така структурирана, че всички браузъри ползват една директория с плъгин-и, и когато го има на един браузър, го има и на останалите.
    Абе изобщо откакто го инсталирах (втора седмица), не го спирам.

    ОтговорИзтриване