петък, 9 октомври 2009 г.

Бърз update на Google Chrome (chromium) за Linux

Леко омръзва постоянно да ходя и да тегля най-новата версия на Chromium, да разархивирам и т.н. За 5 минути си напраих скрипт, който да го прави вместо мен.

Споделям го тук с уговорката, че не отговарям за последствията... накратко какво прави: проверява коя е най-новата девелопмент версия, прави си папка в /tmp/ тегли я там, разгъва я, трие старата инсталация, килва браузъра ако е пуснат и копира новата на мястото на старата. Всичко се случва без да пита и без да предупреждава.

Моята инсталация на chromium се намира в /opt/google/chrome/
в случай, че някой я е бутнал на друго място да редактира реда CHDIR=/opt/google/chrome


#!/bin/bash

CHTEMP=/tmp/chromium-update
CHDIR=/opt/google/chrome

mkdir $CHTEMP
cd $CHTEMP
wget http://build.chromium.org/buildbot/snapshots/chromium-rel-linux/LATEST
LATEST=`cat LATEST`
wget http://build.chromium.org/buildbot/snapshots/chromium-rel-linux/$LATEST/chrome-linux.zip
unzip chrome-linux.zip

if [ -e $CHDIR/plugins ]
  then
    mv $CHDIR/plugins chrome-linux/
  else
    echo "No plugins found"
fi

rm -r $CHDIR/*
mv chrome-linux/* $CHDIR/
cd
rm -r $CHTEMP
echo "Done!"


Важно: Някъде между версия 28241 и 28527 изпълнимия файл за стартиране на браузъра от google-chrome са го сменили на chrome. Да не се чуди някой, ако не му заработи шорткъта.

Edit: Добавих и проверка за папка plugins в скрипта. Ако съществува я слага и в новата инсталация преди да затрие папката на старата ;-)

1 коментар:

  1. Внимавай с тия релийзи, че някой не ги проверяват май. Аз го направих един път този номер и се омаза, та слагах по старата версия. Като ги гледам как излизат през 30 минути, малко ме е страх да стоя кърънт. Под СуСЕ през официалното репозитори на гугъл, в момента е 4.0.221.8 (Официално издание 28108), а там от където ги теглиш е вече 28584. Между другото това, което теглиш е Хромиум, а иначе си има и Хром версия, с официалния гугъл брандинг и т.н. Аз съм ги сложил и двата и винаги брандираната версия на гугъл е по-стар релийз от Хромиум. Явно изчакват тестовете на Хромиум и тогава пускат кода към Хром.

    ОтговорИзтриване