петък, 20 юли 2007 г.

стартиране на VPN със зареждането на Windows XP

   До сега май не бях писал нищо за Windows, но тези дни ми се наложи да се позанимавм. След малко ровене в интернет попаднах на нещо, което мисля, че не е много известно, а би спестило време и нерви.
   От няколко години е практика интернет доставчиците да изискват VPN връзка от клиентите си, за да им бъде предоставен интернет. За целта се създава нова връзка (не съм видял сайт на доставчик където да не е обяснено как става, за това няма да го пиша). При стартиране на Windows тази връзка не е активна и потребителя няма достъп до интернет. За да се "закачи" трябва да пусне VPN-а на ръка. Тук предлагам обяснение как това да се прескочи, как със зареждането на машината VPN-а сам да се закачи.
Зa целта е необходимо да свалите тази програма и да я инсталирате. Това е Windows Server 2003 Resource Kit Tools. В Случай, че линка по-горе не работи посетете Micro$oft и го потърсете там.

След като вече сте го инсталирали трябва да направите няколко неща.

1. създайте файла c:\windows\system32\autoexnt.bat Този файл трябва да съдържа следния ред:
rasdial CONNECTION_NAME USER_NAME PASSWORD
където CONNECTION_NAME е името на връзката, която сте създали преди това, за осъществяване на VPN връзката. USER_NAME е потребителското име за съответната връзка а PASSWORD е паролата.
2. Копирайте файловете autoexnt.exe, servmess.dll, и instexnt.exe от папката, създадена от инсталираната по-горе програма (обикновено c:\program files\windows resource kits\tools) в c:\windows\system32
3. Отворете command prompt (бутон Start menu -> Run -> пишете cmd -> натискате ентер) и изпълнете командата instexnt install.
   Това е!
   Написаното по-горе е тествано на Windows XP Profesional, но не виждам причина да не работи на всеки Windows XP. Важи за стандартната VPN връзка на Windows XP.

   Оригиналния текст на английски можете да намерите тук.

3 коментара:

  1. Яко наистина, не съм се замислял върху това, но сега като разгледах не намерих "Connect with Windows logon" опция...
    Тъпо малко, особено ако ползваш remote desktop, при евентуален рестарт ...

    ОтговорИзтриване
  2. Идеята е добра, аз от доста време не ползвам такъв вид връзка, но тия дни ще имам възможност да го приложа напрактика. Мерси за инфото!

    ОтговорИзтриване
  3. Ами всъщност това работи с всички връзки включително pptp, което вече доставчиците почти не го ползват, както и с по актуалното pppoe и dialup който пък може да навлезе отново ако пуснат по евтин интернет през мобилните телефони :)

    ОтговорИзтриване