четвъртък, 7 юни 2007 г.

Преебаха ни фонетиката!

   Днес прочетох поредната идиотщина. Българският институт по стандартизация (БДС) реши да направи нова клавиатурна подредба, която ще замени досегашната фонетичната, която се използва от хиляди българи. Да, вече няма да бъде същата. Това ще се случи с излизането на следващата версия на Windows.
   Една от промените е размяната на местата на Ш и В. На кой му пука, че всички сме свикнали, че Ш е до Щ, както е и в азбуката. Буквите Ч, Ь, Ю и Я също няма да са си на местата.
   При вземането на това решение от института не са се допитали до никого. Не ги интересува мнението както на браншовите организации, така и на нормалните потребители.
   В тоя момент ми идва да псувам... но ще почакам... да пуснат новата подредба, ще си сложа един новичък пиратски уинбоз и ще им напиша мейл. Ще ги псувам със старата подредба, сигурен съм, че ще разберат какво се опитвам да им кажа.

2 коментара:

  1. Мда, оня ден цъках на неква виста със новата фонетика... Ми да си я заврат нейде, супер зле. + тва старата винаги ше я има... въпрос на избор. Друг е въпроса, че хората дето не знаят как да си я сложат ше тря работят на новата по неволя/насила.

    ОтговорИзтриване
  2. Аз като четох за промяната дори не разбрах, че става дума за виста. Мислех, че ще се случи в някоя от следващите версии...

    ОтговорИзтриване