събота, 6 януари 2007 г.

Ubuntu

   Днес реших да видя какво представлява прехваленото Ubuntu. Дръпнах си инсталационния диск - Kubuntu 6.10 (Edgy Eft), записах го и го инсталирах. За самата инсталация мога да кажа че не е нещо сложно. Единственото по-особено нещо беше избирането на дял от хард диска, на която да се инсталира. Понеже имам инсталирани още две OS (Winsdows XP и Slackware) се наложи предварително да приготвя още два дяла за новата. Тя изисква поне 2GB за инсталацията и поне 256МВ за swap дял. Това което не ми хареса, е че инсталира Grub за boot loader и без да ме пита искам или не ми замаза Lilo-то. След един рестарт, поправяне на lilo.conf (Ubuntu използва и initrd) и добавяне на нова секция за Ubuntu-то вече можех да си позволя да си пусна и графичната среда.

   Добрите впечатления:
1. Без да се налага да правя каквото и да е вече имах оптималния видео режим и верния модул за видео картата и дори верния монитор в xorg.conf.
2. Инсталирането на нова прогрма става с команда от рода на "искам licq" или "искам tvtime", след като разбира се съм казал на изпълнителя на желания от къде да ми набавя "исканията". Подробности тук и тук.
3. След поставяне на CD в CD-ROM-а автоматично на Десктоп-а се появява иконка, чрез която имам достъп до файловете в устройството (не се налага mount, прави си го сам).
4. Има OpenOffice.

   Лошите впечатления:
1. Малко налични програми. Все пак като за инсталация на един диск има най-необходимото. Което го няма се набавя много лесно.
2. Не ми харесва това, че не знаеш какво се случва. Инсталираш някоя програма и вместо да отвориш файловете и сам да "кажеш" какво и как да прави, тук само ме пита "искаш ли" , "не искаш ли" и ако искам го прави... а как го прави не казва.
3. Не ми разпозна едната мрежова карта, наложи се сам да си добавя modprobe eepro100

   По мое мнение това е много добра дистрибуция, подходяща за Десктоп машина и за хора, който са "консуматори" и имат намерение просто да я използват. Лесна за работа и поддръжка, с автоматичен ъпдейт и всичко, което в друг случай би затруднило редовия юзър. Но ако имате намерение да се учите а не просто да "използвате", сложете си Slackware ;-). Ще се сблъскате с безброй задачи, от рода на това да накарате скролчето на мишката да работи или да инсталирате "ръчно" десетина пакета преди да можете да подкарате необходимата ви програма... и все пак Slackware завинаги!

2 коментара:

  1. От към юзър френдли дистрибуции, наистина слак-а не е такъв. Ползвах Мандрива и останах приятно изненадан от лесната инсталация и т.н. Но пък едно не ме накефи - 2 различни пц-та и проблем с разпознаването(или по-точно работата) с видео картата - омазваше се нещо. И няма инсталирано joe :P Иначе приложенията се инсталират сравнително лесно. :)

    ОтговорИзтриване
  2. И Ubuntu няма joe, много гадно. Но все пак, 2 мин с pico да напишеш във файла от къде да си търси пакетите и първото, което слагаш после е joe ;-)

    ОтговорИзтриване