сряда, 16 януари 2008 г.

Google Docs - SpreadSheet

Google винаги се стремят да са с едни гърди напред, дори и там, където тепърва прохождат и където други работят от години. Това важи и за Google Docs. Всеки, който има Google акаунт (различно от Gmail), може да ги ползва. Мисълта ми е свързана със SprеаdSheet и по конкретно с една от функциите му. Освен стандартните и най-използвани в Excel функции, от Google са си направили и собствени. Една от тях днес ме радва особено много. (разглеждах я преди доста време, но днес отново се сетих за нея). Става дума за GoogleLookup. Използването и е много лесно. Отваряте си един документ, избирате си някоя клетка и пишете:

=GoogleLookup("Bulgaria", "president")

Резултатът от тази функция ще бъде:

Georgi PURVANOV

   Като използват възможностите на търсачката си, от Google съумяват чрез алгоритъм да получат отговора на зададени по този начин въпроси. Ето още няколко примера за "въпроси" и "отговори":

В:
=GoogleLookup("Bulgaria", "population")
О:
7,385,367 (July 2006 est.)

В:
=GoogleLookup("Bulgaria", "capital")
О:
Sofia

В:
=GoogleLookup("Bulgaria", "prime minister")
О:
Sergei STANISHEV

В:
=GoogleLookup("Bulgaria", "area")
О:
110,910 sq km

В:
=GoogleLookup("Veliko Tarnovo", "mayor")
О:
Rumen Rashev

   Можете да "задавате въпроси" свързани с музиканти, актьори, политици, химични елементи, градове, държави, реки, планети и други. По-подробна информация тук.

2 коментара:

  1. Много интересно! Не бях забелязал до сега googleLookup, макар че често използвам офиса на Гугъл. Особено за Word документи. Който е виждал оакани doc-ове в Open Office знае...

    ОтговорИзтриване
  2. Радвам се да "срещна" запален потребител на Google, като мен.
    Поздрави!
    Аз лично предпочитам OpenOffice пред MS Office. За последно имах проблем с отваряне на DOC в Openoffice като преди това съм го създал при обръщане от PDF в DOC с Adobe Acrobat 8.0 Professional, но не съм пробвал как ще бъде разчетен от Google Docs... утре ще опитам

    ОтговорИзтриване