четвъртък, 31 май 2007 г.

Разходка в New York?

   Днес попаднах на нещо интересно. Явно от Google са го пуснали скоро като опция, защото често проверявам с какво се занимават и какво ново ще предложат.
    Вече имаш възможност да се "придвижваш" по улиците. Отиваш на Google Maps и си избираш някой по-голям град в USA. Увеличаваш картата до размер, такъв, че да се виждат и по-малките улици и цъкаш на бутона Street View. Някои от улиците се очертават в синя рамка, това са тези, по които можеш да се разходиш. Цъкаш с мишката на улицата и едно оранжево човече се позиционира на нея. Под човечето има зелена стрелка, която показва на къде гледаш. След като вече си на улицата можеш да се движиш по нея напред-назад и да се оглеждаш в ляво и дясно (чрез стрелките на екрана или чрез мишката). Много яко! Виж как изглежда.

вторник, 29 май 2007 г.

Шкафовете падат

   Днес закъснях за работа. Не че се успах, даже станах по-рано от колкото бях предвидил. Събуди ме единия от шкафовете в кухнята... от тия дето се монтират на стената. Падна! Трясъка беше ненормален. Котката десет минути не искаше да излезе изпод леглото. При падането, шкафа (по принцип мястото му е над мивката) първо е кацнал на плота на мивката, счупил е каквото е имало там, после се е наклонил напред и е закачил полюлея, едното крило на прозореца в кухнята беше отворено, и двете му стъкла са на парчета, накрая се е стоварил върху масичката, чиито плот също не на три части. При падането напред вратите на шкафа са се отворили и се бяха забили в пода. Съдържанието му беше навсякъде... грозна картинка! Не знам какво щеше да се случи, ако в момента на падането си миех ръцете... по-скоро знам, но не искам да си го представя. Не знам преди колко време е монтирана въпросната мебел, но начина беше умопомрачителен. Дупки в стената, в които са набити дървени "чепове", в които пък, през задната стена на шкафа са навити винтове... такива винтове, с които не бих се опитал да си закрепя и картина на стената, с лупа да ги гледаш. Започвам да си мисля, че дюбелите са открити съвсем скоро. Ако някога пак ми се наложи да си търся квартира ще питам изрично как са закрепени шкафовете.
   Надявам се, докато се прибера тъпя шкаф да си е почистил мизерията и да се е върнал обратно там, откъдето е дошъл... на стената, и дано тоя път е закрепен здраво!

събота, 26 май 2007 г.

Hinder - Better Than Me

Това е любимата ми песен тия дни. Дали Hinder ще са любимата ми група ще разбера след като преслушам дискографията им.





I think you can do much better than me
After all the lies that I made you believe
Guilt kicks in and I start to see
The edge of the bed
Where your nightgown used to be
I told myself I won't miss you
But I remember
What it feels like beside you
I really miss your hair in my face
And the way your innocence tastes
And I think you should know this
You deserve much better than me

While looking through your old box of notes
I found those pictures I took
That you were looking for
If there's one memory I don't want to lose
That time at the mall
You and me in the dressing room
I told myself I won't miss you
But I remember
What it feels like beside you
I really miss your hair in my face
And the way your innocence tastes
And I think you should know this
You deserve much better than me

The bed I'm lying in is getting colder
Wish I never would've said it's over
And I can't pretend... I won't think about you when I'm older
Cause we never really had our closure
This can't be the end
I really miss your hair in my face
And the way your innocence tastes
And I think you should know this
You deserve much better than me
I really miss your hair in my face
And the way your innocence tastes
And I think you should know this
You deserve much better than me
(And I think you should know this)
(You deserve much better than me)

петък, 25 май 2007 г.

Почивка

   Чакам тези четири почивни дни от сто години. За сега не се оказват много почивни, особено вчера. Пак прекарах почти шест часа на работното си място в опити да свърша нещо, което дори не знам за какво ще послужи... Както и да е. Днес май мина почивно, даже след малко ще гледаме филм. Не помня от кога не бях сядал (по скоро лягал на леглото отсреща) да гледам филм на PC-то... дано да не заспя докато гледам.
   Днес изкъпахме и котката. За първи път тая година. Надявах се банята да помогне на падащата козина и най-после да успее да смъкне зимния кожух и да спре да прави втори пласт на килима. Май не се получи, сега като скочи от леглото и образува облак от косми. За сметка на това си имам няколко дупки от нокти на гърба (къпането мина нормално, но сушенето после не се получи). Сега се сещам, че можеше да снимам котака мокър... но вече е късно а не ми се иска да го мокря пак, само за да го снимам, и без това вече ме мрази достатъчно. Пускам филма , дано е интересен.

неделя, 13 май 2007 г.

Google Analytics

   Тези дни Google пускат новата версия на Analytics - web интерфейс за анализ и статистика на интернет страници. Пускат, защото става по етапно за вече регистрираните потребители. Предполагам, че новите потребители ще влизат направо в новия вариант. Регистрацията и използването на услугата е напълно безплатно. Новата версия наистина е мислена до последната подробност и все още не мога да и намеря забележка. Много ме радва и опцията за периодично изпращане на статистиката на електронна поща, като потребителят може да избира между няколко формата на рапорта, сред които pdf, csv и xml. Интерфейса позволява подреждане на панелите по желание на потребителя, както и добавяне или махане на панели от началната страница. Готина опция е и възможността за сравняване на два периода от време, като се обединяват в общи графики и таблици.
   За да може дадена страница от сайт да бъде включена в статистиката, в нейния код трябва да бъде добавен кратък JavaScript, който Google Analytics генерира при добавянето на сайта. За голяма част от готовите темплейти (WordPress, PHP Fusion, PHP Nuke, Mambo, Joomla) има разработени плъгини, които правят добавянето на въпросния код още по-лесно. За сега към една регистрация могат да бъдат добавени 50 профила (сайта), като броят им периодично се увеличава. Извън възможностите ми е да изброя цялата функционалност на услугата.
   За да използвате Google Analytics, можете да използвате съществуващ Gooogle акаунт или да създадете нов безплатно. За тези които проявяват интерес, ето и линкове.

филмче, представящото новата версия
официален блог на Google Analytics
създаване на нов акаунт