неделя, 13 май 2007 г.

Google Analytics

   Тези дни Google пускат новата версия на Analytics - web интерфейс за анализ и статистика на интернет страници. Пускат, защото става по етапно за вече регистрираните потребители. Предполагам, че новите потребители ще влизат направо в новия вариант. Регистрацията и използването на услугата е напълно безплатно. Новата версия наистина е мислена до последната подробност и все още не мога да и намеря забележка. Много ме радва и опцията за периодично изпращане на статистиката на електронна поща, като потребителят може да избира между няколко формата на рапорта, сред които pdf, csv и xml. Интерфейса позволява подреждане на панелите по желание на потребителя, както и добавяне или махане на панели от началната страница. Готина опция е и възможността за сравняване на два периода от време, като се обединяват в общи графики и таблици.
   За да може дадена страница от сайт да бъде включена в статистиката, в нейния код трябва да бъде добавен кратък JavaScript, който Google Analytics генерира при добавянето на сайта. За голяма част от готовите темплейти (WordPress, PHP Fusion, PHP Nuke, Mambo, Joomla) има разработени плъгини, които правят добавянето на въпросния код още по-лесно. За сега към една регистрация могат да бъдат добавени 50 профила (сайта), като броят им периодично се увеличава. Извън възможностите ми е да изброя цялата функционалност на услугата.
   За да използвате Google Analytics, можете да използвате съществуващ Gooogle акаунт или да създадете нов безплатно. За тези които проявяват интерес, ето и линкове.

филмче, представящото новата версия
официален блог на Google Analytics
създаване на нов акаунт

Няма коментари:

Публикуване на коментар