вторник, 16 октомври 2007 г.

slax

   В четвъртък така се случи, че от два харда на машината вкъщи не остана нито един работещ. Сетих се, че едно време бях записвал едно Live CD базирано на Slackware - Slax. Буутнах от него и останах приятно изненадан. Явно преди не съм му обърнал достатъчно внимание.
   След като зареди влизам с потребител root и парола toor. След командата xconf вече имах и верния драйвер за видеото, скрол на мишката и т.н. startx стандартно си пуска KDЕ а flux стартира fluxbox - по желание на клиента ;-) Когато тръгна x-а забелязах че няма Firefox, pidgin, skype, openoffice и други от програмите, които ползвам. Оказа се, че хората са го измислили. Размера на самото Live CD е достатъчен, за да вървят базовите неща и толкова малък, че да се събере на малките CD-та. На сайта на Slax има раздел modules. Отивам там и виждам няколко секции. Кеф ти през тях, кеф ти направо с търсачката. Тегля си необходимите модули (този за pidgin се казва pidgin.mo) направо върху флашката, за да си ги имам. После просто цъкам два пъти върху модула и той ме пита дали искам да се инсталира. След кратко изчакване казва, че е готов. Вече имам необходимите програми. Понеже обема на CD-то не ме притеснява по-късно направих друго. Събрах всичките ми необходими модули, отворих iso-то, на Slax-а и добавих новите модули в папката му modules. Поставени там те се зареждат автоматично при стартиране на системата. Записах новото CD i gotowo. До тук всичко е наред. Остава неудобството, че при рестарт всеки път ще трябва да си правя настройките на ново - да добавям акаунт на skype и pidgin, да слагам Add-on-и на firefox и още 100 неща, смяна на теми на KDE или fluxbox и т.н. Да, ама не. И тук хората са го измислили. След като веднъж съм си нагласил всичко и ми хареса просто стартирам

websave string_nad_10_simwola

и настройките ми са качени в интернет. След рестарт е достатъчно само да напиша

webrestore string_nad_10_simwola

и настройките ми са изтеглени от интернет и са на PC-то ми. Много яко! Има ограничение в обема на файла с настройките, който се upload-ва, не може да е повече от 8 MB. До момента това не е проблем за мен, защото не съм превишил 5 MB.

Няма коментари:

Публикуване на коментар