петък, 8 април 2011 г.

Ubuntu 11.04, systray липсващи икони

Вчера реших да изпробвам новото Ubuntu 11.04. Вече влезе в бета фаза и реших, че би трябвало да е достатъчно стабилно, за да го изтърпя. Първите впечатления са... като за бета става. Интерфейса е доста променен, ако някой е ползвал Ubuntu NetBook Edition значи знае за какво става дума. Работния плот е основно реорганизиран.
Основната идея за тоя пост е не да правя анализ на версията, а да споделя един проблем, с който с сблъсках, както и неговото решение.

Оказа се, че след обновлението до 11.04 от 10.10 иконите на програмите, които обичайно си стоят в Notification area-та ги няма. Не всички, наглия скайп си беше там. Но иконите на Ekiga, Pidgin и DropBox липсваха. Оказа се, че това е някакъв проблем с настройки и права на приложенията да ползват даден панел.

Команда, която показва кои приложения имат право да се показват в systray:
gsettings get com.canonical.Unity.Panel systray-whitelist


Връща списък от все ненужни програми, нещо от рода:
['JavaEmbeddedFrame', 'Wine', 'Skype']


Команда, с която да поправим недоразумението:
gsettings set com.canonical.Unity.Panel systray-whitelist "['JavaEmbeddedFrame', 'Wine', 'Dropbox', 'Skype', 'Pidgin', 'Ekiga']"


При следващото логване иконите ще са си на мястото.

Ако някой се дразни от новата организация на работния плот и си иска стария Gnome изглед обратно -> просто при стартиране на сесията, където се избира с кой потребител да се логнеш, на лентата в долния край от Session се избира Ubuntu Classic вместо Ubuntu

Няма коментари:

Публикуване на коментар