събота, 26 декември 2009 г.

WiFi антена 15 dBi

Преди време си играх да си правя WiFi антена в вкъщи. Днес ми попаднаха снимките и реших да ги споделя. Цената на антената излиза около 15 лева, в това число се включва
- рязането на фолиото на плотер (което се лепи на платката при ецване)
- печатните платки
- 50 омовия кабел
- конекторите
- киселината за ецване
- крепежите и кутията в която да се монтира...


Нямах много време за тестове, мога да потвърдя, че със сигурност работи и предава на 1200 метра разстояние, като от другата страна имаше антена MS2415P. Ако някой проявява интерес мога да предоставя направо корелския файл, по който да се изреже формата.
Важно условие е разстоянито между вибраторите (медните правоъгълници на антената) и рефлектора (медната част от задната плоскост) да са на 12 милиметра една от друга. За рефлектор сложих също печатна платка, просто защото нямах нещо по-подходящо под ръка.

Снимки на процеса по изработка (в последствие крепежа претърпя малки промени, които не съм снимал), но пък си личи, че в един момент бях решил да сложа кабела направо на платката а след това сложих конектор. В крайна сметка май варианта без конектора е по-подходящ, заради загубите на мощност, които генерира и цената си от 2-3 лева. Няма проблем единия край на кабела да се запои на антената (центъра в точно определена точка а обшивката на рефлектора), а другия край на кабела да се закачи към ап-то. Още една идея да се свали бюджета за антената е да се среже антената, която идва с ап-то, да се вземе конектора и края на кабела да се запои за него. Неудобството е ако в един момент реши човек да ползва фабричната антена.

4 коментара:

 1. Знаех си аз, че си зъл гений!!! :-)
  За много години, междувременно.

  ОтговорИзтриване
 2. здравеи. дали ще може да ми помогнеш да пратя сигнал от една точка до друга. ако имаш и нукои друга антена за продаване твое производство обади си.

  ОтговорИзтриване
 3. Здравей
  Можеш ли да дадеш малко повече информация за антената, чертеж с големина на квадратите и големина на платката и дебелината на медните пластини, естествено ако е удобно де и ако не е тайна :)
  Благодаря предварително

  ОтговорИзтриване