понеделник, 3 август 2009 г.

Безжична връзка между два обекта с насочени антени

Миналата седмица ме споходи една задачка - бекъп линия между двата обекта на фирмата в Павликени. Колкото и да се стараят хората от местния доставчик Вестел, не винаги нещата зависят от тях и се случва връзката да прекъсне, което за нас е много неприятно. Много е важно свързаността между двата обекта да е непрекъсната и бърза. Алтернативата на другите доставчици или БТК не ме кефи, защото и там се случват издънки, а ми се искаше да си реша проблема изцяло и както трябва. Реших да направя безжична връзка между обектите.

За целта взех бинокъла и започнах да се катеря по покривите и да гледам. Оказа се, че няма пряка видимост и ми беше трудно да разбера къде точно се намира точката, към която се целех. Колкото и да оглеждах не можех да разбера както ми пречи, дали блоковете или дърветата... и дали зад дърветата нямаше и блокове. Направих следното. Взех GSP-a и се качих на единия покрив. Записах координатите. Същото направих и на покрива на другия обект.

Седнах и вкарах записите в Google Еarth. След като дръпнах една линия лесно успях да видя от къде трябва да мине сигнала и какво ми пречи. Оказа се, че има малко дървета и ъгъл на един блок. Разбрах, че задачата не е невъзможна и си поръчах необходимия хардуер. Тук е мястото да похваля хората от http://anteni.net. Имат всичко, което може да ти потрябва за подобни изпълнения, реагират светкавично и получаваш всичко на деня след поръчката. Обясняват подробно и в гаранцията на техниката влиза и възможност за връщане или подмяна ако не ти е свършила работа.

На покрива на единия обект вече имах качено едно АП с цел да облъчва наоколо, за да може да се работи с мобилен терминал през WiFi. От извода за антена на АП-то изкарах един кабел до сплитер. На сплитера закачих антена която облъчва локално и насочената антена, която трябваше да хвърля до другия обект. Отсреща просто изкарах на покрива друга насочена антена която да си говори с първата. Нейното АП работи в режим Клиент на първото АП.

Тук идва момента за насочването на антените. Заради липсата на пряка видимост към другата антена е трудно да насочиш всяка от тях в правилната посока. На помощ идват wireless tools и по-конкретно cgi скрипта за пресмятане дистанцията между две точки и азимута по техните координати. След като въведеш GPS координатите на 2 точки скрипта ти казва коя антена под какъв ъгъл трябва да се насочи, за да гледа точно към отсрещната. За целта ползвах компас ;-).

В момента всичко работи перфектно и няма никакво прекъсване. Пинга е между 3 и 4 милисекунди, което върши идеална работа.

Ето и една снимка от бюрото ми в процеса на работа.




2 коментара:

  1. Поздравления!
    Само не разбрах какво е разстоянието между точките, какви радиота използваш и какъв максимален трафик успя да пуснеш?

    ОтговорИзтриване
  2. Спомням си доста добре този момент от съвместната ни работа във фирмата. Беше едно голямо висене по покривите и лично аз се бях опекъл като пр.се, но беше интересно.

    ОтговорИзтриване