понеделник, 15 декември 2008 г.

motion

За празниците мислим да прескочим до Видин и възниква големият въпрос - какво ще правим с Котьо. Говорих с Karlos да прескача, за да му сипва храна и вода, но ме осени и друга идея. Да пусна един motion и да гледам котакът какво прави. Задачата не беше сложна. Една евтина уеб камера в горния ъгъл на стаята, така че да хваща "любимите" места на котката, малко ръчкане из slackbuilds.org, за да се сдобия с необходимите пакети (faad, faac, xvidcore, x264, lame, ffmepg и motion), и няколко часа на тестове и настройки, за да постигна желания резултат.

motion е много готин инструмент. Основното му предназначение е да записва движението в обхвата на камерата с безброй опции. Аз си избрах да ми записва във flv формат, като съм му задал да ги пише в директорията на апачето и с един php скрипт (който Симича още не знае, че ще ми напише ;-) ), мисля да го накарам да листва записите и да ги изпълнява направо в браузъра с някой flv player, за да не ми се налага да ги тегля. motion може да експортва текущите кадри и на уеб сървър, за да бъдат гледани в реално време. Друга хубава функциия е timelaps - през определен период да записва по един кадър и тези кадри да ги събира във филмче, като по този начин, с кадри записани през 5 секунди, един цял ден може да бъде събран в около 12 минути или 20 MB. Стигнах и малко по-далеч. Написах си едно bash скриптче, което през определен период да проверява дали има нови записи и да ми праща sms, ако има.

4 коментара:

 1. Интересна система ще стане, очаквам линк към уебкама :)

  ОтговорИзтриване
 2. В крайна сметка повиках Неволята... дръпнах си един flv player, който използва собствен списък за възпроизвеждане, базиран на xml файл. Наложи се само да кажа на motion да слага в една папка видеото, а в друга за всеки клип да генерира картинка. Написах си един скрипт, който при появата на нова картинка да генерира нов xml с новото клипче и сега всичко е пушка ;-)

  ОтговорИзтриване
 3. Яка идея, с каква уеб камера го правиш или няма значение? :)
  Все пак кой ще гледа котьо?

  ОтговорИзтриване
 4. Аз вече видях Пееразе и фемилито, даже на снай чорапките разгледах. Ама Карлос не съм виждала от малка, да не е намразил Фидин нещо или вие не го каните? ;)

  ОтговорИзтриване